Nieuwe theatergroep BRODER aan het roer in Arca

De Standaard
Filip Tielens

Broder, het nieuwe muziektheatergezelschap rond regisseur Koen Boesman en componist Peter Spaepen, gaat het iconische Arca-theater vakbij het Gentse Gravensteen uitbaten.

Het Arca-theater werd sinds 2000 uitgebaat door NTGent, maar het Gentse stadstheater zag het financieel niet meer zitten om naast de schouwburg aan het Sint-Baafsplein en de Minnemeers nog een derde zaal open te houden en besloot eerder dit jaar om afstand te nemen van de plek.

De vzw Wido, eigenaar van de zaal, geeft het beheer nu in handen van Broder. Dat muziektheatergezelschap ontstond uit de fusie van TG Vagevuur, Aardvork en Brussels Experimental en wordt sinds begin dit jaar structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

Theaterliving

Koen Boesman van Broder is al langer verliefd op de theaterzaal. ‘We waren er een paar keer te gast, onder meer tijdens de Gentse Feesten. Het is een charmant zaaltje, dat iets weg heeft van een theaterliving, en toch kunnen er 200 toeschouwers in. Als je uit de zaal stapt, kijk je uit op het Gravensteen, wat het tot een bijzondere en inspirerende plek maakt. We zijn dan ook blij dat de vzw Wido de zaal opnieuw toewijst aan een theatergroep, en niet aan een gehaaide immomakelaar die er lofts van wil maken.

Boesman en zijn kompaan Peter Spaepen willen een verzamelplaats voor muziektheater uitbouwen, waar zowel professionele als amateurgezelschappen kunnen repeteren en voorstellingen kunnen spelen. Ook de studenten van de Gentse Academie voor Schone Kunsten moeten er terechtkunnen voor residenties en creaties. Jeugdtheater Kopergietery zal het Arca-theater dan weer gebruiken tijdens de renovatie van zijn eigen zaal.

Om de rekening te doen kloppen, wil Broder ook meer commerciële evenementen uitnodigen en zou de gezellige foyer van het theater vaker worden geopend als café. ‘Het is een sprong in het diepe, maar we doen dit uit liefde voor de zaal. Die mag niet verloren gaan voor de theatersector’, aldus Boesman.

Broodnodige renovatie

Broder heeft bij de stad Gent al extra financiële steun aangevraagd. Met de stad wil het ook in gesprek gaan over de broodnodige renovatiewerken, onder meer voor thermische isolatie – de verwarmingskost in Arca ligt momenteel erg hoog – en om geluidsoverlast tegen te gaan. ‘We zitten midden in een woonbuurt en willen ook een buurtfunctie hebben, dus is het belangrijk dat we de bewoners meekrijgen in ons verhaal en de hinder voor hen beperken’, vindt Boesman.

Op termijn wil Broder het Arca-theater ombouwen tot een dynamische plek, waar ook expo’s te zien zijn en ‘misschien zelfs boottochtjes mogelijk zijn met acteurs’. ‘In Gent is er geen cultureel centrum dat voorstellingen programmeert, waardoor heel wat gezelschappen op zoek zijn naar een plek om te kunnen spelen. In Arca hopen we hen te kunnen ontvangen’, besluit Boesman.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20231024_96920999